Vazgeçilmez Takviye Omega-3

Her geçen gün yeni isimlerle, yeni besin takviyelerinin piyasaya sürüldüğü günümüzde herkes tarafından kabul gören ve doktorlarımız tarafından da tüketilmesi önerilen bir takviyeden bahsetmek istiyorum; OMEGA 3

Amerika Kalp Birliği 2000 yılında herkesin, haftada en az 85 gram yağlı balık yemesi gerektiğini önermiştir. 2004 yılında FDA, Omega 3 içeren ürünlerin etiketlerinde kalp sağlığına faydalı olduğunun yazılmasına izin vermiş ve yiyecekte kaç gram EPA ve DHA olduğunun da yazılmasını gerekli görmüştür.
Gerçi sizler yağ yakmakla ve daha ince olmakla meşgulsünüz ama durum sandığınızdan çok farklı çünkü yağ yemek sizi şişmanlatmaz. Onun yerine, kiloları biriktiren asitli yiyecekleri yemek şişmanlatır yani bu demek oluyor ki kilolu olmanın çözümü yağ yemeyi kesmek değil, asitli yiyecekleri kesmek ve sağlıklı yağlar yemeye başlamaktır.
O halde son derece sağlıklı ve faydalı bir yağ uygun seçenek olabilir.
Omega 3’ler her çeşit yağ asidini emebilirler ve bu da trigliserit seviyesini (yaklaşık 65)  ve kolesterolü (özellikle LDL ve kötü kolesterol) düşürerek kalp krizi riskini azaltmaya, damar sertliğini, tansiyonu düşürmeye ve kan dolaşımını hızlandırmaya yardım eder.
Grönland’daki Eskimolar dünyadaki herkesten daha çok yağ yemektedir ama kalp hastalıkları, felç ve kanser bu insanlar tarafından neredeyse bilinmez. Nedir bu işin sırrı? “Omega 3 yağları” diyebiliriz. Yemekleri genellikle balık ve kuzey denizi hayvanlarına bağlıdır.
Omega 3’ü Hangi Yiyeceklerden Alabiliriz ?

Omega 3 yağları için en iyi kaynak eicosapentaenoic asit (EPA) ve docosahexaenoic asittir (DHA); ikisi de, soğuk sularda yaşayan yağlı balıklarda ve diğer kuzey denizi hayvanlarında bulunur.
Keten tohumu, kenevir, ceviz ve soya fasulyesi yağları alfa-linolenik asit (ALA) denen Omega 3 türünü içerir.
Keten tohumu Omega 3 kaynağı bakımından en zengin bitkidir, yağının %57’sini kapsar; ayrıca, yaklaşık %16 oranında Omega-6 içerir.
Çiftlik mahsulü olmayan doğal alabalık, doğal somon, uskumru, sardalye, ton balığı, çizgili levrek ve yılan balığı en zengin EPA ve DHA ve Omega-3 kaynağıdır.
Takviye Olarak Satın Alırken Dikkat !
Kendi kullandığım Omega-3  takviyemi seçerken taze olmasına dikkat ederim bunun için de en etkili doğrulama aracını kullanırım yani burnumu. Şişeyi açar ve koklarım eğer bozulmuşsa kokuyu alırım! Diğer kriterim ise Omega-3’ün en önemli yağları olan ALA, EPA ve DHA’nın yeterli oranda bulunmasıdır ki bu üçü ürünün en az üçte ikisini oluşturmalıdır. Bir de yurt dışından gelen ürünlere dikkat edin derim çünkü bazı markaların kapsül jelatininde domuz katkı maddesi bulunabiliyor bu yüzden yağı ihtiva eden kapsül de dikkate alınmalıdır.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.