PH Nedir?

Sürekli egzersiz yaparak ter atan ve neticesinde su, mineral kaybeden birisi olarak tükettiğim suya son derece önem veririm. Bu doğrultuda dikkat ettiğim başlıca unsur içtiğim suyun PH değeridir.
Bir maddenin asit veya alkali değerini anlamak için kullanılan ölçüye pH denir. Kısacası pH, sıvıdaki (H+) hidrojen iyon miktarını gösterir. pH cetveli 0 – 14 arasıdır. 0 aşırı asit, 14 de aşırı alkali demektir. 7 pH derecesi ise ne asit ne alkali yani maddenin nötr olduğunu gösterir.
Tabloda 3’ten 10’a kadar gördünüz rakamları logaritmiktir, 10’un katları olarak azalır yada çoğalırlar örneğin pH değeri 5 olan asitli sıvı, pH değeri 6 olan sıvıya göre on kat daha fazla asitlidir. pH’ı 8 olan alkali su, pH’ı 7 olan suya göre 10 kat daha alkalidir.
Hidrojen iyonu azaldıkça gıdalarımız alkali olmaktadır. Üstteki tablodan da gördüğünüz şekilde bir besin için alkali diyebilmemiz için pH değeri 7-14 arasında olmalıdır ancak tam olarak 7 değerinde olan bir besin ne asit ne de alkalidir buna nötr sıvı denir.
Aslında konu oldukça basit; vücudumuzda ne kadar az hidrojen iyonu varsa genel sağlık durumumuz da o derece iyi olacaktır yani alkali bir kişi olacağız.
Şöyle düşünün, bizler sürekli çalışan bir makineyiz ve içimizde yanan kömür ocakları sürekli kül ve benzeri artıklar üreterek hayati ihtiyaçlarımızı karşılamaya çalışıyor eğer alkali yaşam kriterlerine dikkat etmezsek içimizde meydana gelen kirleri temizlememiz zorlaşacaktır örneğin akciğerlerimiz nefes yoluyla alkali olan oksijeni alıp asit olan karbondioksiti verir. Bedenimiz asit artışını oksijen azlığı olarak algılar. Örneğin yoğun egzersiz yaptığımızda bedenimiz, dokularda oluşan laktik asit birikimini dengeleyip pH derecesini korumak için nefes alışımızı hızlandırır ve yüksek oksijen girdisi sağlar. Nefes alışımız aşırı asit oluşturan bir yemek yediğimizde de hızlanır.
Konuya içtiğim sudan bahsederek başlamıştım. Eğer yazımı sonuna kadar okuduysanız pH hakkında fikir sahibi olmuşsunuzdur bu doğrultuda içtiğiniz suyun şişesine dikkatlice bakın ve suyun pH değerini kontrol edin ben bunu her zaman yaparım ve bugüne kadar 6,8- 7,3-8.0 gibi değerler görmüş olsam da kimi zaman kendi ölçümümü yaparım. Eczaneden temin edebileceğiniz turnosol kağıdı (resimde) ile bunu doğrulamanız mümkündür örneğin pH değerini 8.0 olarak bildiren bir markanın suyunu ölçtüğümde7 çıkmıştı açıkcası bu duruma şaşırmıyorum çünkü günümüzde şişe olarak satılan bir çok su ölü olmakla birlikte asidik bu yüzden pH konusunu iyi öğrenin ve suyu canlandıran formülleri uygulayın

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.