Yüksek Öğretim Sistemi Ve Dereceleri



Ön Lisans Derecesi

Bu derece ile meslek lisesi mezunları meslek yüksek okullarına sınavsız geçiş yapabilir. Ancak, düz liselerden meslek yüksek okullarına geçiş yapabilmek için YGS’den belirlenen puanı almak gerekir. Meslek yüksek okullarının eğitim süresi 2 yıldır. Bazı meslek yüksek okullarında yabancı dil hazırlık sınıfları da bulunmaktadır. 2 yıllık eğitimlerini başarılı olarak tamamlamış olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DKS)’ye girerek 4 yıllık lisans eğitimi veren üniversitelere geçiş sağlayabilirler.

Lisans Derecesi

Lisans derecesi almak için herhangi bir Türk üniversitesinde 4 senelik eğitim süresini tamamlamış olmak gerekir. Ancak, Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Veterinerlik gibi profesyonel meslek dalları için 5-6 yıl arasında değişen bir eğitim süresini tamamlamak gerekmektedir.

Yüksek Lisans Derecesi

Lisans eğitiminin üzerine, tezli veya tezsiz olarak iki yıllık yüksek lisans programını bitiren öğrencilere yüksek lisans derecesi verilir. Tezli yüksek lisans programları en az 21 kredi alınmasını ve de tez yazılmasını gerektirmektedir. Tezsiz yüksek lisans programları ise 1,5 yılda da tamamlanabilen, en az 30 kredi ve bir dönem projesi yazılmasını gerektiren alternatif programlardır.

Doktora Derecesi 

Sadece lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olanlar doktora programlarına başvurabilirler. Doktora programlarında en az 7 ders ve 21 kredi almak sonucunda girilecek yeterlilik sınavını geçmek gerekmektedir. Derslerini ve yeterlilik sınavını başarıyla veren öğrenciler tez yazıp, sözel olarak tezlerini “tez komitesi” karşısında savunurlar.

Sanatta Yeterlilik

Bir fakülte veya yüksekokulu bitirdikten sonra o sanat dalında sınava girerek, sanat eseri ve bilimsel bir eser ortaya çıkararak erişilen ve akademik olarak doktoraya eşdeğer bir derecedir.

Tıpta Uzmanlaşma

Tıp uzmanlık derecesi Tıp fakültelerinde, hastanelerde ve araştırma hastanelerinde alınan doktora dengi uzmanlık derecesidir. Tıp fakülteleri mezunları “Tıp’ta uzman” olmak için tıbbın farklı dallarında Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS)’a girerler. Uzman adaylarının bir tez sunmaları ve komite karşısında tezlerini savunmaları da son şart olarak gerekmektedir.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.