Katarakt İle İlgili Bilmek İstedikleriniz..

Katarakt nedir?
Katarakt, gözde bulunan doğal merceğin şeffaflığını yitirerek bulanıklaşması sonucu ortaya çıkan bir göz hastalığıdır..
Göz merceği içi şeffaf  sıvıyla dolu olan bir yapıdır. Gözümüze gelen ışığın kırılarak retinaya düşmesini ve böylece baktığımız nesnelere odaklanabilmemizi sağlar.

Yaşın ilerlemesi ya da bazı hastalıklar nedeniyle, merceğin içindeki sıvı bulanıklaşır.  Bu da ışığın kırılmasını engellediğinden görmede azalma  ortaya çıkar. Katarakt tedavi edilmediğinde ilerleyerek körlüğe yol açabilmektedir.

Katarakt riskim var mı?
Çoğu kişide 60 yaşından sonra katarakt gelişir. Diyabetli kişilerde gözdeki hasarların yanı sıra katarakt da gelişebilir.

Steroidler gibi bazı ilaçlar da katarakt gelişmesine sebep olurken, sigara kullanımı katarakt gelişmesini hızlandırır.

Kataraktın belirtileri nelerdir?
Kataraktın başlıca belirtileri puslu, sisli ve bulanık görüş, renk algısında değişiklikler, parlak farlar sebebiyle gece araç kullanmada yaşanan zorluklar, güneş veya aydınlatmalardan kaynaklanan parlama sorunları, çift görme ve göz numaralarında değişmelerdir.

Ameliyat gerekip gerekmediğini nasıl bileceğim?
Kataraktta başlıca tedavi yöntemi cerrahidir. Ancak, sizin için en uygun tedavi seçeneğini doktorunuzla konuşarak öğrenebilirsiniz. Eğer katarakt, günlük aktivitelerinizi yapmanızı; araç kullanmanızı, çalışmanızı, ev işlerini yapmanızı, yemek  hazırlamanızı ya da okumanızı engelliyorsa, doktorunuz sizin için ameliyatı önerebilir.

Ameliyat olduktan sonra tekrar katarakt gelişir mi?
Lensin üzerindeki tabaka ameliyat sırasında tamamen alındığında katarakt tekrarlamaz, ancak merceği destekleyen  kapsülde bulanıklık yaşayabilirsiniz. Ameliyattan aylar ya da yıllar sonra katarakta benzer görme problemleri gelişebilir. Bu sorunun düzeltilmesi için de YAG lazer kapsülotomi yöntemi önerilir.

YAG lazer kapsülotomi nedir?
Katarakt ameliyatı sonrası nadir olmakla birlikte sorunlar gelişebilir. Bazen göze konulan yapay lensin etrafı buğulanabilir ve bu görme bulanıklığına sebep olabilir.  Ameliyattan aylar ya da yıllar sonra ortaya çıkabilen bu sorun, YAG lazer kapsülotomi yöntemiyle tedavi edilir.Bu yöntemde özel bir lazer kullanılarak bulanıklaşan kapsül çıkartılır. Basit bir cerrahi işlem olarak kabul edilmektedir.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.