Gözlerinizi Genç Tutmak İçin İp Uçları...



Elbette genetik özellikler ve yıpranma gibi kontrolümüz dışında olan bazı unsurlar mevcuttur – ancak bizi hayli ileri yaşlarda sağlıklı ve aktif tutmak için birçok seçenek mevcuttur. Bu vücudumuz kadar gözlerimiz için de geçerlidir.

İşte gözlerinizi genç tutmak için yapabilecekleriniz:

• Her yıl muayene olun. Belki de gözlerinize verebileceğiniz en iyi doğum günü hediyesi yıllık göz taramasıdır. Birçok kişi bir göz hastalıkları uzmanına gitmeyi görme güçlüğü çektiğinde ve gözlükleri için yeni bir reçeteye ihtiyaçları olduğunda düşünür. Ancak gerçekte bir göz muayenesi bundan çok daha fazlasıdır. Muayenede göz hastalıkları uzmanları katarakt, glokom, sarı nokta hastalığı, diyabetik retinopati vb. başka pek çok hastalığı kontrol eder.

• İyi beslenin. Anneniz hep meyve ve sebzelerinizi bitirin derdi söylerdi… şimdi doğru söylediğini anlıyoruz. Genel sağlığınıza yardım etmenin yanı sıra bu besleyici enerji depoları görmenize de yardımcı olabilir. Antioksidanlar olan lutein ve zeaksantin lahana, ıspanak, kara lahana ve brokoli gibi birçok yeşil sebzede (ve yumurtada) bulunur, kırmızı dut, domates ve yeşil biber ise iyi birer C vitamini kaynağıdır. E vitamini fındık, avokado, bitkisel yağlar ve tam tahıllarda bulunurken, diğer başka gıdalarla birlikte havuç, kabak ve tatlı patates, A vitamini ile beta karoten sağlar. Son olarak kırmızı et, kümes hayvanları ve bazı deniz mahsulleri ile muhtelif süt ürünleri ve besin katkılarıyla güçlendirilmiş kahvaltılık gevreklerden çinkoyu, somon, keten tohumu ve cevizden de esansiyel yağ asitlerini alabilirsiniz.

• Egzersiz. Aktif kalmanın kalbinizden daha fazlasına yarar sağladığı anlaşılmıştır. Bundan gözleriniz de faydalanabilir. Çalışmalar düzenli egzersiz yapan kişilerde glokom ve sarı nokta hastalığı riskinin azaldığını göstermiştir.

• Sigara kullanmayın. Sigara kullanmak—hatta dumana maruz kalmak— sizi sarı nokta hastalığı ve katarakt açısından daha büyük riskle karşı karşıya bırakabilir. Sadece bu da değil; daha fazla sigara kullandıkça daha yüksek riskle karşılaşırsınız. Neyse ki, sigarayı bırakmak (ve/veya pasif içicilikten uzak durmak) riski neredeyse hiç sigara kullanmamış kişilerdeki düzeye indirebilmektedir.

• Yeterince uyuyun. Evet, gözlerinizi doğru süre kapalı tutmak göz kuruluğundan, genişlemiş kan damarlarına ve optik sinire zarar verebilecek anterior iskemik optik nöropati gibi ciddi durumlara kadar her türlü riski bertaraf etmede gerçekten yardımcı olabilmektedir. O halde şu koyunları sayın!

• Güneş gözlüğü kullanın. Güneşten gelen UVA ve UVB ışınları göz hastalıklarında rol oynayabilmektedir. Maksimum korunma için tüm UV ışınlarının %99 veya %100’ünü engelleyen güneş gözlüklerini arayınız.

• Gözlerinizi güvende tutun. Emniyet ilk sıradadır! İster evde çalışın ister spor yapın, yaralanmaları önlemek için koruyucu gözlükler kullanmak önemlidir.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.