Felsefe'nin Soruları...


Felsefeyi başlatan sorulardır.
Bu sorular felsefeye özgü sorulardır. ‘’Bilgi nedir?’’ ‘’Bilinç nedir?’’ ‘’Varlık nedir?’’ ‘’Güzel nedir?’’ gibi sorular gerçeğin anlamını belirlemeye yönelik sorular vardır.
Felsefenin soruları farklıdır.
Felsefe belli türden sorular sormakta ve bunlara yanıtlar aramaya çalışmaktadır. Bu sorular günlük yaşamda karşılaştığımız türdeki sorulardan farklıdır. Örneğin ‘’5’in karekökü nedir?’’ ‘’yarın okul tatil mi?’’ ‘’Ayın dünyaya uzaklığı ne kadardır?’’ türü sorular felsefenin soruları değildir. Felsefenin soruları bunlardan farklıdır.
Felsefenin soruları kesin cevaplar içermez.
Günlük yaşamda ve ya bilimde karşılaştığımız sorulara genel geçer, doğru ve kanıtlanmış yöntemlerle yanıtlar bulmak mümkündür.Bu yöntemler, sadece söz konusu sorunun bağlı bulunduğu alana göre(deney,gözlem,mantıksal kanıtlama) değişiklik gösterebilir. Fakat felsefenin soruları böyle değildir. Bu sorulara genel geçer yanıtlar bulmak oldukça zordur. Felsefe soruları ne doğrudan deneysel alana, ne de biçimsel alana ilişkindirler.
İnsan özgür müdür? 
İnsan için en üstün iyi nedir?Yaşamın amacı nedir?
İdeal bir toplum düzeni ne olabilir?
İşte bunlar felsefi sorulardır. Bunların kesin, genel geçer cevabı yoktur. Bu sorulara kesin cevaplar bekleyenler de hayal kırıklığına uğrayacaklardır. 
Felsefede soruları filozof sorar.Filozof bir soru tutkunudur. İyi bir filozof olabilmek için gereken tek şey, hayret etme yeteneğidir. O bu ödevi yerine getirmenin verdiği hazla sorar. Bir felsefe sorusu, cevapsız bile kalsa tam bir cevabı gerektirmediğinden bir soru olarak yeterince başarıyı ortaya koyar.

Filozof kendi kendine soru soran kişidir. Felsefede herkes gidebildiği yere kendi sorularıyla gider.
Filozof, kesin bilgilere ya da mutlak hakikatlere sahip olduğunu sanan kimse değildir. O, bilgeliği ve bilgiyi sevenarayan, ele geçirmek için çaba harcayan kimsedir.
Filozof, edinmiş olduğu bilgileri yetersiz bulan, tedirginlik duyan, eleştirmelere girişen ve arayan kimsedir. O, kendisine sunulan bilgileri, hakikatleri ve inançları eleştirir, irdeler; doğru olanı, gerçek bilgiyi, bilgeliği arar.
Felsefe soruları pratikteki yönelmelerin ötesinde yer alan sorulardır.
Felsefe sorularının sorulduğu yerde günlük eylemlerin pek çoğu büsbütün durur. Bir felsefe sorusun da açığa vurulan gereksinmeyi eylemlerle susturamayız.
Felsefe sorusunu cevaplamak için yapılması gereken, düşünmektir. Cevap yolu eylemlerden değil, dilden geçer. ‘’yüreklilik nedir?’’ sorusu yürekli ya da korkak kimselerle, bunların eylemleri ile ilgili bir bilme ya da yaptırma gereksinmesinden çıkmaz. Sokrates, bir erdem sözü olarak’’yüreklilik ile neyin anlaşıldığını aydınlatmaya çalışır.’’ Bunun ötesine yönelimde bulunmaz

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.