Gözünüzün Dalması Uzaktan Biri Geliyor Anlamına Gelmeyebilir...




Gün içinde bir çok insanın gözü dalar. Belirli bir noktaya bakar kalırız ve çoğu zaman bunun farkında da olmayabiliriz.



Gözü dalan bir insana rastladığımızda genelde 'aklın çok yoğun, düşüncelere daldın' ya da 'uzaktan biri gelecek' deriz. Ancak halk arasında kullanılan bu tabirlerin aksine göz dalmasının bilimsel bir açıklaması bulunmaktadır.



Görüntü, her iki gözden gelen bilgiler ışığında oluşur. Bu sırada iki gözden gelen bilgiler karşılaştırılır. Bu karşılaştırılmanın doğru olarak yapılabilmesi için iki gözün de optik eksenlerinin aynı cisme yöneltilmiş olması gerekir. Göz refleksi bu işlemi çoğu zaman kendiliğinden yapar. Fakat bu işlem bazen bilinçli bazense yarı bilinçli olarak yapılır. İşte göz dalması bu işlemin yarı bilinçli olarak yapılması sonucu oluşur. Gözdeki optik eksen bir cisme odaklanır ama bunun tam olarak bilincinde değildir. Bu yüzden göz daldığında görülen cisim bulanıktır ve uzaklığı fazla olarak algılanır.

Göz dalmasına sebep olabilecek durumlar;
Yoğun hayat temposu sonucu çok yorulan bir kişinin günün ilerleyen saatlerinde gözleri dalmaya başlayabilir. Yorgunluk nedeniyle bakılan ya da yapılan şeye odaklanmakta zorluk çekilir.
Aklı birden fazla konu ile meşgul olan kişiler çoğu zaman bulundukları ortamlardan koparak yarı bilinçli olarak bu konuları düşünmeye başlarlar ve sonuç olarak göz dalması olabilir.
İleri yaştaki kişilerde, özellikle nörolojik hastalık yaşayanlarda göz dalmaları sıklıkla görülebilir.
Göz dalması, epilepsi nöbetlerinin de belirtilerinden biridir. Epilepsi hastalarında sıkça rastlanan bir nöbet tipi olan absans nöbetlerde hastanın kısa göz dalmalarıyla bilincini kısa süreli olarak kaybettiği görülür.
Fazla stres altında ve depresyonda olan kişilerde de sıklıkla göz dalması yaşanabilir.
Gözde ufak batmalarla birlikte olan göz dalmaları ise gözde meydana gelen ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Böyle bir şikayetiniz varsa vakit kaybetmeden hekiminize başvurmalısınız.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.