Kök Hücreden Atan Kalp Dokusu Elde Edildi...
Farklılaşarak vücudumuzdaki farklı dokuları oluşturan kök hücreler şimdiye kadar birçok araştırmaya konu oldu. Fakat şimdi anlatacağımız çok farklı ve daha fazla heyecan verici çünkü bu sefer kök hücrelerden kardiyak doku hücreleri oluşturuldu. Bu araştırmanın en önemli noktası ise bilim insanlarına kalbin nasıl geliştiğini anlama imkanı sunacak olması.
Fetüsteki bazı kök hücreler, kimyasalların oluşturduğu senfoni ile farklılaşarak kalbi oluşturur. Tabii fizik kurallarının da etkisiyle, bu organ itilip kakılarak vücutta bulunması gereken noktaya taşınır. Farklılaşma ve taşınma işlemleri de elbette DNA tarafından düzenlenir.
Nature Communications dergisinden yayınlanan bir makaleye göre, bir grup araştırmacı deri hücrelerinden ürettikleri kök hücrelerle çalışmaya başlamış. Fakat bu deneyde her seferkinden farklı bir kimyasalı da işin içine katmışlar. Bu kimyasalın farklı yapısı ve kimyasalın petri kabının farklı bölgelerinde bulunmuş olması birden fazla kardiyak doku hücresi oluşumuna zemin hazırlamış. 20. günün sonunda ise farklılaşan bu hücreler mikro halkalar oluşturarak kalbin atışına benzeyen hareketlenmeler yapmaya başlamış.
Ekip diğer kimyasalların neler yapacağını görmek için bazı girişimlerde bulunmuş. Fetüste kalp gelişimine yardımcı olan kimyasalı kullandıklarında, bekledikleri gibi, önceki deneyde oluşan “mikro halka” oluşumunu gözlemleyememişler. Fakat fikir gelişmeye çok açık. Ekip, ilerleyen dönemlerde fikrilerinin başarılı olması durumunda kalp hastalıklarına bakış açısının değişeceğini düşünüyor. Ayrıca, hangi ilaçların kalp üzerinde nasıl etki edeceğini de yine bu yapay doku ile öğrenilebileceğinden umutlular.
Yorumlar