Pearl Harbor Ve Siyasetin Doğasi...

7 Aralık 1941. Japon kuvvetleri gizli bir baskın için havalanmışlardır. Hedef Hawai adalarında bulunan Pearl Harbor’daki Amerikan üsleridir.




1941 yılında İkinci Dünya Savaşı yaşanıyordu. Ancak savaş henüz Avrupa’daydı. Fransa’nın savaştan çekilmesiyle beraber, Alman üstünlüğü belirginleşmişti. Japonya henüz savaşa girmese de yaptığı anlaşmalarla Almanya ve İtalya’nın , yani miğfer devletlerinin yanında yer alacağını belirtmişti. Ve 7 Aralık’ta Pearl Harbor saldırısıyla hem Japonya, hem Amerika savaşa girmiş olacaktı.

Hawai’de ki Pearl Harbor askeri üssüne gizli bir baskın vererek ; Amerikan donanmasını, uçaklarını , uçak gemilerini , denizaltılarını imha etmek, böylece Amerika’yı daha savaşa girmeden saf dışı bırakmak amaçlanıyordu. Saldırı sonucu Amerika’nın zaiyatı;
12 gemi batmış veya hasara uğramış , 188 savaş uçağı imha edilmiş, 2403 amerikan askeri ve 68 sivil hayatını kaybetmiştir. Ancak üç uçak gemisi, üssün önemli tankerleri , denizaltılar ve fabrika gemileri gibi unsurlar limanda değildi ve zarar görmekten kurtuldu. Yine de saldırı Japonlar açısından başarılıydı. Denizaltılar, uçak gemileri , savaş gemileriyle koca bir Japon filosunun geldiğini fark edemeyen Amerikan kuvvetleri , neredeyse bir savunma refleksi gösterememişti , denilebilir.

Peki bu kadar Amerikan askeri kuvvetinin şimdilerde tatil cenneti olan Hawai’de ne işi vardı.
( amerika hawai arası ....haritada...)

Önce Hawai’nin konumundan bahsedelim. Amerika’nın merkezine en uzak olan eyalettir Hawai . Haritada göründüğü üzere Japonya ile Amerika arasında , okyanusun ortasında yer alır. şimdi haritaya bir daha bakalım. Hawai’den sola doğru gittikçe Kore, Moğalistan, Endonezya, Vietnam , Malezya, Çin, Tayland, Burma, Bangladeş, Singapur, Hindistan ... Aşağıda Avusturalya, Papua Yeni Gine, Yeni Zellenda...
Buralar Avrupa topraklarından uzak büyük sömürge alanlarıydı. O bölgedeki tek sömürgeci, yani ABD’ye rakip olabilecek devlet ise Japonya’ydı. Şimdi, onca Amerikan askeri kuvvetinin Hawai’de neden bulunduğunu anlayabiliriz. Japonlar’ın neden saldırdığını da. Pearl Harbor’da 68 sivil ölmüştü, ABD’nin misilleme olarak attığı atom bombalarını da anlayabiliriz.
.....
son söz: Pearl Harbor saldırısına en çok sevinen adam, İngiltere Başbakanı Churchill olmuştu. Çünkü bu sayede ABD kendi yanlarında savaşa girmiş oluyordu. O gün huzurlu bir uyku uyuduğunu söyleyen Churchill anılarına şöyle yazmıştı:
’ Haritadan silinmeyecektik, tarihimiz sona ermeyecekti’

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.