Çamaşır Makinasının İcadı...


Kadınlar yüzyıllar önce çamaşır makinasının icat olmadığı yıllarda çamaşırlarını tahta yada demir leğenler içerisinde ve dere kenarlarında yıkamışlardır.19. yüzyılların başlarına kadar başka çamaşır yıkama yöntemi yoktu.peki ev hanımlarının işlerini kolaylaştıran çamaşır makinası serüveni nasıl başlamış , kim bulmuş ve nasıl ortaya çıkmış ?
   
          İlk çamaşır makinasını Londra'da Henry Sidgier tarafından  1782 tarihinde ahşaptan  tekne  şeklinde yapmış.Makinede yıkanmış olan çamaşırlar tek yönlü iki merdane arasında sıkıştırılarak hem süzme hemde kırışıklığın azalmasına yarıyordu. İnsan gücüyle çalışan bu çamaşır makinasının yıkama süresi çok uzun , çok yorucu ve çok zahmeliydi.

     Bu dezavantajları gören Ferguson Hardie isimli bir ingiliz 1791 yılında  yeni bir sistem geliştirerek merdanelerin yön kontrolünü (hem ileri , hemde geri hareketi ) sağlamayı başarmıştı.Ama yinede insan gücü kullanıldığı için bu sistem sadece sıkma işlemini kolaylaştırmıştı.
     1851 yılında Tamburlu çamaşır makinesi patentini James King isimli bir amerikalı aldı.



     1858 yılında Döner çamaşır makinesi patentini Hamilton Smith aldı.
     1874 yılında william Blackstone eşine hediye olarak çamaşır makinesi icat etti.
     1905 yılı sonlarına doğru yapılan çamaşır makinelerinin hepsi insan gücüne dayalıydı. İlk elektrikle çalışabilen çamaşır yıkama makinesini Alva John Fisher icat etti.
     Elektrikli çamaşır makinesi 1908 yılında Chicago daki Hurley Makina tarafından Thor ismi verilen elektrikli çamaşır makinesinin üretimine başlanıldı.ve 1910 yılında patenti alındı.
    
           Çamaşır kurutma makinesi 1924 yılında icat edildi ve üretimine başlanıldı.  
     1930 yılında progrm özellikleri eklenilerek yıkama işlemini daha da kolaylaştırılmıştı.
     İlk olarak tam otomatik çamaşır makinesi 1937 yılında Bendix şirketi tarafından üretildi.
     Çamaşır makinesi türkiyeye ilk defa 1950 yılında geldi ve 1959 yılında üretilmeye başlanıldı.
   

          Tam otomatik çamaşır makinaları gelişti . Yeni özellikler daha az su tüketmekte , enerji tasarrufu sağlamak  ve gelişmiş  fonksiyolarıyla çamaşırların daha temiz şekilde yıkamaktadır.               

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.