Pozitivizm

Pozitivizm (Olguculuk)

İnsan için bilgide önemli olanın yalnızca olguları araştırmak olduğunu savunan akıma pozitivizm denir. Bu akıma göre insan, olgular arasında varolan değişmez ilişkileri ya da doğal yasaları bulmalıdır. Bilginin temelinde deney olduğunu savunur. Kurucusu A. Comte'tur.

Auguste Comte (1798-1857)

Comte, Fransız devriminin oluşturduğu toplumsal karmaşayı, yeni bir toplumsal düzenleme ve reformla ortadan kaldırmayı denemiştir. Ona göre, düşüncelerdeki anarşinin toplumda karmaşaya yol açtığı bir çağda, toplumun kurtuluşunu sağlayacak tek çözüm pozitivizmdir. Onun pozitivizminin en önemli özelliği "doğanın mutlak ve yüce bir amacı" olduğu düşüncesini reddetmesidir. Comte'un pozitivizmi, ikinci olarak varlıkların insan tarafından gözlenemeyen özlerini ve gizli nedenlerini bulma çabasından vazgeçer.

Bunun yerine o, yalnızca olguları araştırmak ve varlıklar arasındaki değişmeyen ilişkilerini gözlemek gerektiğini öne sürer. Comte'a göre bilimin tek amacı, olgular arasındaki bu değişmez ilişkileri ya da doğa yasalarını bulmaktır. Bu amaç da yalnız gözlem ve deney yoluyla gerçekleştirilebilir. Gözlem ve deney yoluyla kazanılan bilgi pozitif bilgidir. Pozitif bilgi, tarihsel evrimin sonucu olan bilgidir ve insan zihnin ulaştığı en yüksek düzeyi gösterir.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.